Walk a mile in my shoes

Enda sedan jag var liten har jag varit väldigt intresserad av och nyfiken på andra människor och deras livshistorier. Jag minns att min mamma brukade bli lite frustrerad på mig då vi var i affärer tillsammans och skulle handla kläder. Mina systrar och min mamma var fullt upptagna med att gå runt i affären och titta på de olika klädesplaggen, medan jag ofta stod lutad mot ett klädställ eller liknande och betraktade och lyssnade på de andra människorna som befann sig i butiken. Detta händer mig än idag även om jag försöker att skärpa till mig =).

Människors livsöden har alltid fascinerat mig,  att varje människa är en unik individ  full med livserfarenhet och kunskap. Många gånger är vi snabba att döma varandra, vi tar oss inte tiden att sitta ner och lyssna och intressera oss för den andre. Alla är upptagna med sitt eget, och visst är det så att vardagen är på tok för stressande som den är, men om vi skulle ta oss tiden att ta del av varandras liv tror jag vi skulle upptäcka så mycket mer än det vi vid första anblicken ser.

Det är lätt att döma någon man inte känner, det som är främmande är alltid lätt att ha åsikter om. Men då man lär känna en person blir det svårare, helt plötsligt får man en annan förståelse för varför en människa agerar eller säger som han eller hon gör.

Ibland tycker jag att det är väldigt intressant att lyssna på när människor pratar om människor ifrån andra kulturer eller ifrån andra städer. Vi har alla så mycket förutfattade meningar om varandra. Den är si, och den är så, tänk om vi skulle använda all denna energi till att uppmuntra varandra och tala gott om varandra istället och faktiskt ta oss tiden att lära känna varandra istället för att bara ha en massa åsikter om allt och alla.

Jag tycker det står så vackert i Bibeln i  första korinterbrevet 13 om kärleken: … Kärleken är tålig och mild, kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst, den uppför sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tillräknar inte det onda…

Den som älskar någon förväntar sig inte något ont hos den andre, kärleken väljer att se det goda i människor. Att älska någon är ett beslut, man väljer att älska. Då det kanske finns tillfällen att se ont uppsåt väljer man  att istället tänka det bästa om den andre.

Tänk om vi kunde behandla varandra mer på det sättet. Att vara generösa mot varandra och förvänta oss gott av andra människor. Då tror jag att vi också skulle uppleva att vi faktiskt får mer gott ifrån varandra. Min erfarenhet är att man faktiskt många gånger får de relationer med andra som man förväntar sig. Ibland kanske det är så att anledningen till att mina relationer med andra gång på gång blir dåliga eller svåra egentligen bottnar i mitt eget sätt att se på mig själv eller på andra.

Att ha en relation med någon kräver lyhördhet, att man på riktigt tar sig tiden och bygger upp ett förtroende sinsemellan. Man kan inte förvänta sig av en annan människa att man ska få ta del av dennes upplevelser och innersta tankar om man inte också vågar släppa på sin egen gard och behandlar den andre med respekt. Trygghet är en grundförutsättning för att en människa ska våga dela med sig av sitt innersta och tillit är en förutsättning för tryggheten,  denna tillit får man genom ett förtroende som  byggs upp över tid. I vårt mc drive samhälle förväntar vi oss att allt ska gå lika smidigt och enkelt som när vi beställer hamburgare på mc donalds, men människor är ingen handelsvara.

Så innan vi uttalar oss om och till människor så tycker jag vi ska tänka efter både en och två gånger. Har du tagit dig tiden och på  allvar lyssnat och gett honom eller henne en ärlig chans att berätta sin historia, har du satt dig in i hans eller hennes situation?

Jag brukar fråga mig själv då och då, vad är det i mig som gör att jag reagerar på den eller det, på det sättet som jag gör. Man brukar säga att som man talar eller tänker om andra så tänker och känner man ofta inför sig själv.

Det är svårt att förändra andra, men man kan alltid börja med sig själv =)

Lyssna gärna på den här låten!

http://www.youtube.com/watch?v=8kysVXm8F54

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *